
Ratatouille je tradicionalna francoska jed iz zelenjave. Ker smo ravno v času, ko so domači vrtovi polni zelenjave, bo ta recept zagotovo našel mesto tudi v vaši kuhinji.
Ratatouille je tudi sicer popolna poletna jed, saj ga lahko uživamo samostojno ali kot prilogo k mesnim jedem. Postrežemo ga lahko hladnega ali toplega in ga še dodatno popestrimo s svežimi zelišči. S svojim izgledom in okusom bo ratatouille zagotovo prepričal vse vaše goste, vanj pa poskusite vključiti čim več domače zelenjave. Za dodaten bonus pa gre za hitro pripravljeno, enostavno in zdravo jed za poletne dni.
Sestavine:
- 3 jajčevci
- 3 paprike (rdeča, rumena, zelena)
- 3 bučke
- 400 g paradižnika
- 2 čebuli
- 4 stroki česna
- 100 g paradižnikove omake
- olivno olje
- 1 žlička sladke paprike v prahu
- sol, poper
- sveža zelišča (po okusu)

Ratatouille je izvrstna jed, v katero lahko vključimo vso domačo zelenjavo.
Vso zelenjavo najprej očistimo in operemo. Narežemo jo na enakomerne rezine, približno 2 mm debele. Jajčevce posolimo in pustimo stati nekaj časa, nato pa jih osušimo s papirnatimi brisačami.
V ponvi segrejemo olje in popražimo sesekljano čebulo. Dodamo česen in počakamo, da zadiši. Dodamo nekaj paradižnikov za okus in prelijemo s paradižnikovo omako, kamor vmešamo sol, sladko papriko v prahu, poper in zelišča.
Medtem pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija. V okrogel pekač vlijemo paradižnikovo omako in jo prekrijemo z narezano zelenjavo, ki jo zlagamo v obliki kolobarja. Ko napolnimo celoten pekač, zelenjavo prelijemo z oljčnim oljem z dodanimi zelišči. Ratatouille pečemo 50 minut in ga postrežemo kot samostojno jed ali pa prilogo k mesnim jedem.
Pa dober tek! 🙂